dissabte, 19 de desembre del 2009

5.- TANCAMENT DEL CURS I AVALUACIÓ


Ja arribant al final del semestre m'agradaria compartir amb vosaltres la meva opinió sobre el treball realitzat durant aquests mesos. La creació del blog ha
estat una bona idea, doncs, era la primera vegada que utilitzava aquesta manera de treballar.
M'ha agradat fer una PAC4 a nivell transversal, així després de cada PAC hem hagut de fer una reflexió individual que personalment m'ha ajudat a anar interioritzant nous aprenentatges sobre l'assignatura.
Després de tornar a llegir-me el meu blog he pogut observar que he seguit amb les expectatives que tenia creades en un inici; voldria dir totes menys una: em pensava que en faríem més ús dels blogs dels nostres companys; ja sé que la posibilitat d'entrar-hi i llegir les opinions d'ells hi és, però el fet de no haver de fer cap treball en concret sobre els blogs dels nostres companys, potser fa que no t'hi aturis a esbrinar les seves opinions amb més detall.
El treball de les PACs a nivell més pràctic que teòric m'ha resultat atractiu, diferent, més motivador; encara que la creació de la WQ em va portar una bona feina, però després, amb el pas dels dies, ja no ho he anat veient amb més positivitat.
El treball realitzat crec que compleix amb el poder assolir nous aprenentatges i aconseguir els objectius marcats per l'assignatura.
Quant a la utilitat que li donaré al meu blog...de moment el tinc creat i me'l guardaré amb el que he realitzat de l'assignatura i pel que fa a la WQ ja he passat adreces als companys del treball de la ESO per a què en puguin fer ús i m'ho han agraït.
Per a mi ha estat una assignatura on el temps que hi he dedicat m'ha servit per a tenir nous coneixements tant a nivell de teoria com de pràctica. Estic contenta amb el funcionament en general de l'assignatura.
Res més... donar les gràcies a l'Eli per la dedicació que ens ha donat i als companys per poder anar fent un treball conjunt.
Una abraçada i molta sort companys!!
Susanna.


dijous, 10 de desembre del 2009

4.- AVALUACIÓ DE RECURSOS PER TREBALLAR LA INTERCULTURALITAT EN LÍNIA



1.- ENLLAÇ    
En la PAC2 el nostre grup va crear una WQ amb el títol "ciutadans del món", a la qual us convido accedir-hi amb aquesta adreça: http://phpwebquest.org/newphp/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=41&id_pagina=1 

2.- VALORACIÓ DE LA WEBQUEST
L'hem dedicat als alumnes de 4t d'ESO amb l'objectiu d'ajudar-los a desenvolupar estratègies de comprensió crítica davant les diferències i els estereotips tot buscant activitats que els ajudin a combatre el racisme i la xenofòbia. Hem volgut que el treball cooperatiu sigui el que més s'utilitzi a banda de moments de reflexió individual, jocs de rol, resolució de conflictes, etc... hem intentat que també les activitats els siguin atractives per a poder-les desenvolupar amb més motivació.
El treball de creació ens va portar unes bones estones de treball, aquestes han valgut la pena, ja que ara crec que sóc coneixedora d'un bon recurs per a poder treballar amb els alumnes, i penso que a més de la interculturalitat es pot arribar als nens, nois, adolescents amb molts altres temes.
Pel que fa a la interculturalitat, crec que és una bona eina, ja que els protagonistes del treball en són els alumnes, ells han d'aprendre, d'investigar, de consultar, de consensuar entre ells, i així es van creant bons vincles per a poder-se conèixer millor, per a fer un camí conjunt, per a poder desenvolupar-se personalment, per a poder dialogar...en una paraula per a crèixer!!

3.- VALORACIÓ DE LA PAC3                              

El recurs que hem utilitzat ha estat una webquwest d'una companya del curs anterior de la UOC, hem valorat, en concret la següent adreça: http://www.lapissarra.net/wq/webquest/soporte_horizontal_w.php?id_actividad=179&id_pagina=1  la qual es titula: "mediació: teixint una societat intercultural".
3.1.- Fent-ne una avaluació psicopedagògica a nivell general crec que és un recurs molt apte per a treballar la resolució de conflictes, ja que en cinc activitats es toquen tots els apartats necessaris per poder entendre i portar a terme una mediació. Es pot observar que l'autora del recurs és una entesa en el tema, doncs, se'n fa ús de molts recursos interessants i profitosos per a poder aprofundir-hi; tals com: la manera de fer grups mitjançant diverses tècniques: Puzzle d'Aronson, eines deThomas Kilmann, textos de Paco Cascón, cita l'entès en el tema d'habilitats socials, Manuel Segura, d'entre altres.
A les escoles entre els mateixos docents sovint sorgeixen actituds, actuacions que desagraden als altres i potser un no n'és conscient o potser sí; llavors si partim de la base de què tenim coneixements sobre la mediació i a més hi ha creada la figura del mediador, ens pot ajudar a resoldre aquests conflictes. Una de les finalitats d'aquesta figura va encaminada a fer que hi hagi un bon clima de treball. Aquí podria fer menció a la Berta i en Joël de la PAC1 on haguéssin pogut resoldre el seu entrebanc mitjançant aquesta tècnica tant útil. Entre els docents d'un centre podem parlar d'una diversitat intracultural. Com diu Kottack, totes les cultures contenen diversitat.
A més, penso que a les escoles sovint ens trobem amb conflictes, ja siguin d'un caire o d'un altre, d'una dimensió o d'una altra; i per això és bo poder ajudar als nostres alumnes a què sàpiguen enfrontar-se a ell i que alhora en tinguin ganes de solucionar-lo; llavors podem a entrar a aportar el nostre petit gra de sorra com a entenedors del tema tot ajudant a resoldre aquest enfrontament psicològic, aquest malestar personal, aquella pugna que s'hagi encetat entre els nostres estudiants, mitjançant la resolució dels conflictes.

3.2.-A nivell més concret, relacionat amb l'assignatura d'interculturalitat i educació observo que el tema de la resolució de conflictes treballa l'objectiu de la interculturalitat: comunicar, comprendre els altres, sense imposar-los els nostres valors ni identificar-nos necessàriament amb els d'ells. En aquest treball de la WQ estem treballant un nivell mitjà o de resolució de conflictes, ja que estracta de superar situacions conflictives tot negociant i arribant a un concens, nosaltres en aquest cas utilitzarem la figura del mediador. En els mòduls de l'assignatura es parla de la figura del mediador cultural, el qual és per definició expert en més d'una cultura que pot intervenir per suplir les mancances del coneixement mutu amb la finalitat de facilitar la comunicació, l'intercanvi, i prevenir el conflicte. En la WQ no se'n parla d'aquesta figura en concret, però penso que potser és un altre bon recurs per a poder tenir a les nostres escoles on la diversitat cultural cada vegada és més abundant.

4:- EN UN FUTUR...

com a futurs psicopedagogs, crec que podem comptar amb una gran eina que ens pot ajudar a nosaltres i els del nostre entorn per a resoldre conflictes d'una manera encertada, la qual ens pot ajudar a pensar i a fer les coses d'una altra manera.

Pel que fa a la utilització del recurs de la WQ, en un futur proper, em sembla molt encertada per diferents aspectes: crec que és més motivador per l'alumnat, afavoreix el diàleg, el treball cooperatiu, dóna una altra visió de treball, marxa del treball exclussiu del llibre de text, en definitiva; cal posar-nos a la feina i treure'n profit d'un recurs que hem après i ens pot ser de gran utilitat.

5.- ALTRES WQ DE COMPANYS/ES


Crec que tots hi hem dedicat molt de temps i hi hem posat il·lusió, després d'haver fet la nostra i llavors poder veure'n d'altres et dóna diferents visions, altres activitats, altres idees que potser se'ns havien passat per alt: fer una revista, el cinema, col·locar-hi molts vídeos, etc... també m'he fixat molt en les guies didàctiques, doncs, és una eina que visualitzant-la et dóna molta informació. Cal dir que crec que hem fet un bon treball, cadascú amb la seva imaginació, amb la seva creativitat, amb el seu temps...

Fins a la propera i ànims companys.

dilluns, 23 de novembre del 2009

3.- SEGUIMENT I EVOLUCIÓ DE LA WEBQUEST

3.1.- EVOLUCIÓ DE LA WEBQUEST

En la PAC2 ens han fet endinsar en un nou món, hem treballat en l'entorn de la webquest, un paradigma totalment desconegut, per a mi, fins fa molt poc. La veritat és que en un principi, no ha estat massa fàcil poder-me moure per aquest entorn, han estat moltes les hores invertides per descobrir el seu funcionament, per a poder penjar imatges, per a passar els documents del word; a poc a poc m'hi he anat trobant més còmode, i  li he agafat el "truqi". Quan he pogut veure el treball finalitzat m'he sentit més satisfeta, ja que veig que les hores dedicades poden ser profitoses per als nostres alumnes.
Així, doncs una de les dificultats més grans que he trobat ha estat tecnològica i després hi seguiria l'haver de buscar unes activitats per a treballar la interculturalitat amb els alumnes, les quals siguin motivadores, engrescadores; a vegades semblava que feiem masses activitats  i a vegades semblaven minses; a poc a poc ens hem anat situant i hem pogut presentar-ne un bon seguit i amb una continuitat que creiem que poden estar prou bé per als alumnes de 4t d'ESO.
Hem volgut iniciar el treball amb els conceptes treballats en la primera PAC, tals com interculturalitat, multiculturalitat, assimilació, cosmopolitalisme, etnocentrisme, etc... i a partir d'aquest hem anat introduint diferents activitats.
Penso que l'entorn webquest és una bona eina per a què els adolescents treballin amb ella; ja que crec que té certes virtuts; així com poder fer una investigació guiada, fer un treball cooperatiu, ajudar als alumnes a ser creatius, aconseguir aprenentatges significatius, ajudar a desenvolupar les habilitats cognitives, a resoldre conflictes; entre d'altres. A més a més, crec que es treballa amb una eina molt propera i motivadora per a ells, com és l'ordinador; llunyà de seguir un llibre, com fins ara han estat acostumats.

3.2.- TREBALL EN EQUIP
En un principi ens va costar saber com ho havíem de fer, en el moment en què vam estar situades vam iniciar el nostre treball en word anant pas per pas, és a dir, començant per la introducció i seguint per la tasca fins arribar a les conclusions. Vam buscar  quina seria la tasca final que haurien de presentar els alumnes i a partir d'aquesta vam  anar fent  aportacions d'activitats i entre les tres vam fer i desfer. Crec que cadascuna ha donat de la seva part tota la dedicació que ha pogut i amb l'interès i les ganes de les tres hem arribat a  fer un bon treball.

Fins aviat, companys.

dilluns, 19 d’octubre del 2009

2.- DEBAT


Després d'haver vist els jocs penjats al blog interculticgames.blogspot.com haver pensat i reflexionat sobre el que en Joel i els seus alumnes de 4t d'ESO podien arribar a aconseguir amb ells hem tingut un debat intens, ric i profund sobre les nostres opinions vers els jocs i les actituds dels mestres.
Depenent de la subjectivitat de cadascú, de les creencies, de les vivències personals tots hem anat aportant les nostres idees, alguns hem coincidit i d'altres no tant. En el que sí que hem arribat a estar d'acord  és que per a poder treballar cap a una mateixa direcció cal molt de diàleg, empatia, comprensió, col·laboració, etc... per les dues parts; en aquest cas en els dos mestres hi havia una mancança d'aquestes actituds, per tant cadascú anava a la seva i la transmissió dels valors cap als seus alumnes era ben diferent.
Penso que aquests jocs encara que anéssin enfocats per alumnes de 4t d'ESO, tots els professionals ens hem pogut posar a la pell del Joel i la Berta en les nostres aules i segur que alguna coseta hem pogut treure per treballar amb els nostres nois/es, sigui quin nivell sigui, cada mestre amb la seva adaptació depenent de l'edat dels seus alumnes. Per tant, opino que ha estat un treball profitós per a tots nosaltres.
La dificultat més gran que he trobat ha estat trobar la "cultura" i els estils educatius de cada educador a l'hora de fer la part individual, sempre veus altres visions, penses que potser es tracta d'estils una mica barrejats, però... bé, anant llegint i rellegint ens en podem anar posant el fil a l'agulla.
Seguim treballant!!

dissabte, 19 de setembre del 2009

1.- Inici

En l'assignatura d'interculturalitat i educació tinc unes EXPECTATIVES, aquestes són:
  • Gaudir treballant i alhora aprenent.
  • Aprofundir en un àmbit de l'educació, la diversitat cultural.
  • Adquirir nous coneixements.
  • Poder utilitzar el que aprengui, conèixer estratègies per poder desenvolupar-les en la meva tasca diària.
  • Poder aportar noves idees als altres companys de treball.
Per poder abordar l'assignatura comptem amb les següents COMPETÈNCIES:
  • del saber; per aprendre a conèixer, és a dir, els coneixements.
  • del saber fer; aprendre a fer, és a dir, adquirir noves competències per resoldre problemes.
  • per aprendre a ser; és a dir, adquirir un bon desenvolupament personal i emocional; agafar autonomia, comprendre's a un mateix, comunicar-se amb els altres.
  • per aprendre a viure junts; a compartir i a relacionar-se amb els altres.
Els CONTINGUTS de l'assignatura són:
  • Conceptes bàsics d'antropologia cultural i social per comprendre i poder participar en els debats actuals sobre els reptes que planteja la diversitat cultural: etnocentrisme i relativisme; aculturació, assimilació i integració; models d'homogeneïtzació i de pluralisme cultural, etc.
  • Coneixements generals sobre la dimensió política de la interculturalitat, la seva aplicació en alguns països europeus i a Catalunya, i models de política educativa a Europa i a Catalunya.
  • Nocions bàsiques per distingir l'educació intercultural d'altres models d'intervenció. Àmbits d'intervenció psicopedagògica en situacions multiculturals en tres àmbits educatius: escola, lleure i adults. Continguts educatius, elements d'organització educativa, i actituds i valors dels professionals de l'educació.
Les meves EXPECTATIVES sobre el BLOG són:
  • Familiaritzar-me en les noves tecnologies.
  • Poder gaudir dels blogs dels companys, compartint experiències i reflexionant amb ells.
  • Conèixer nous materials.
  • Conèixer altres realitats.
  • Compartir idees, rebre crítiques, fer conclusions, etc... entre els companys.
  • Treure'n profit del temps dedicat.
Aprofito per saludar als companys de l'assignatura i desitjo que aquesta ens sigui molt profitosa, ja que crec que en els temps que vivim ens pot ser molt útil.